2011. október 11., kedd

Buenos Aires - mix of everything

Jó ismét fővárosban lenni egy hónap után, beton beton betooooon!:)
Végre újra a karcolók... :)

Találtunk egy tuti kis couch-ot magunknak, egy kolumbiai zenészt, aki már az első esték egyikén gitározással és énekléssel kezdte. Nagyon drukkolunk neki, hogy befusson és híres legyen, mert akkor mi is azok leszünk, hiszen nála laktunk!:) Más dolgok is történtek első nap: valóra vált egy régi álom!
:)


Megviselt, 2 napig szarul voltam! :)
Mert hogy Argentína nem Argentína igazi véres marhasteak nélkül. Zsófi marad a virslinél, de azért a zöldséges, helyi finomságnak ő sem tudott ellenállni, Dávid nagy örömére, ugyanis ez az egyik „nagy”  vitánk enni vagy nem enni!:)
Zsófi, a zöldséges helyi izé és a couchunk, Juan
Este bementünk a központba kicsit körülnézni, és Zsófi egy gimis osztálytársával találkozni, aki egyben magyar idegenvezetőnkké is vált időnként. Sok érdekeset megtudtunk, végre az anyanyelvünkön – köszönjük Vivi!
Aires "broadway"
Másnapi program: séta, temetőnézés, és a Buenos Aires szimbólumává vált rózsa, ami éjszakánként becsukja szirmait. Mi nyitva láttuk.


A temető érdekes temető volt amúgy, bár ez a két szó ritkán áll együtt. De tényleg. Itt nyugszik Evita, az argentin istennő (isten ugyebár Maradona), aki a pornépből felkapaszkodott nő, végigjárva a „katonai ranglétrát” J, végül Peron felesége lett stbstb.
Evita...utálják Madonnát, hogy hogy merte az ő istennőjüket egy ilyen k... eljátszani, pedig ő egy még nagyobb k... volt :)
De ez még hagyján, a koporsókat nem a földbe helyezik, hanem kis emeletes házakat, kripta-szerűségeket építenek nekik, és kb. mint egy kirakat, az arra tévedő járókelő nézegetheti a koporsókat. Nem semmi, az tuti, annyit persze várható, hogy ez a gazdagok temetkezési szokása…
Na, ez már morbid... :)
Hazafele menet pedig átkeltünk a világ legszélesebb utcáján… 23 sáv, kétszeri lámpaváltással lehet csak átkelni.

Még néhány látkép:
Hatalmas sugárutak, felhőkarcolók és lakóházak
14millió embernek sok lakás kell...
Vivivel és egy újabb helyi finomsággal
Váci utca...


Este pedig belecsöppentünk a Buenos Airesi éjszakába, egy különleges élmény, amiért a couchsurfing tulajdonképpen jó: egy felhőkarcoló 29. emeletére szervezett házibuli! Kevesen voltunk, de a hangulat annál nagyobb, fénycsövek, igazi argentin töményalkohol (Unicumhoz hasonló) kólával keverve, spanyol karattyolás, „balkéz”, és közben alattunk a város! Dávid felhőkarcoló mániás, ő egész nap tudná őket nézegetni!
Katonai távcsővel mindenhova betekinthetsz...

És a látvány...

Jól nyomták a bulit...
Mivel két hónap után most ittunk először valamennyit, a másnap kicsit rövidre sikerült sok pihenéssel. Azért elnéztünk a közeli Outlet körzetbe, ami olyan, mint az otthoni budaörsi, csak itt a város közepén van sok-sok utca, azért a minőséget itt is meg kell fizetni. Zsófi kapott egy kis hátizsákot, hogy ne Dávid vigye mindig a legtöbb cuccot.
A couch-unk igazi columbiaiként (tőle Columbiáról is megtudtunk egy-két dolgot, oda ugyebár nem megyünk…)  aznap este sem nyugodott, bevitt minket a közeli szórakozó negyedbe, ami telis tele van igazi romkocsmákkal. Nem hittünk a szemünknek, tiszta Budapest, annyi különbséggel, hogy rengeteg elegáns étterem is van, telis tele emberrel! Ez nagyon jellemző rájuk, a fizetés döntő hányadát esti kajálásokra, borozásra költik, couchunk: „Ha Buenos Airesben este otthon maradsz, olyan, mint ha meghalnál!” :)
Ma is innunk kellett az argentin töményalkohol borzalomból, de most legalább nem kólával, és másnapra már szerettük is, valószínű csak kijöttünk a gyakorlatból. :)
Az egyk "buliközpont"


Tiszta Budapest...

És mindehhez hozzátartozik, hogy itt nincsen válság, repülnek az ingatlan árak, van fogyasztás stbstb., és ami nagyon tetszett, hogy nincsenek csövesek az utcán, ugyanis ők is valamit csinálnak. (Plusz azért tudni kell, hogy itt azért voltak szép számban katonai rezsimek, akik „megtisztították” az utcákat, ezrek tűntek el, szóval nincs csövezés, dolgozol valamit és kész! Nagyon helyes!!!)
Metróárus, szétosztja a dolgait, itt épp zoknit, aztán összeszedi, van aki vesz is!

És befejezésül egy vasárnapi séta,a  San Telmo-i (a tangó negyede) piac –afféle 3km hosszú hippipiac , dobosokkal, utcai tangótáncosokkal, mindenféle kütyüvel (Dávid kivolt, hogy nem veheti meg őket, Zsófi egy-két ruháért volt oda, de ez az út nem erről szól… ), sok nézelődés, és végre megvettük a saját mate tökünket!
Tökvásárlás!


Igazi csecsebecsepiac, színvonalas dolgokkal, ilyen otthonra is kéne!

Eddig volt teánk, meg szipkánk, de tök hiányzott: ebből kell ugyanis inni a mate teát, amit hamarosan be is mutatunk nektek, hogy mi is ez...
A mate felszerelésünk! :)
Fagyizás, kikötőnézés, és majdnem tangó nézés este… Mindegy, még visszajövünk, és akkor biztosan elmegyünk egyre, afféle Riosan a számba ott is az utolsó este volt... :)
A régi kikötő és az üzleti nagyed felhőkarcolói
Muszáj megjegyeznünk, hogy Buenos Aires mindkettőnknek nagyon tetszett, ezt tudtuk, vagyis sejtettük előre, sokan mondták már, hogy jó kis város... Afféle mix, kicsit Európa (imádják őket), kicsit Amerika (utálják őket, ahogy mindenki Dél-Amerikában), kicsit hippis, kicsit lázadó, kicsit Olaszország, kicsit London, kicsit Budapest, egyszóval nekünk való mix. Fájó szívvel hagyjuk itt, de még 2 hét múlva visszatérünk 2napra! Na meg a jövőben is, ahogy Rióba is, az eddigi 2 kedvencükbe! ;)
Tipikus utcakép...
Egy kis utcai muzsika

6 megjegyzés:

  1. :D Nagyon fasza lehet!!! Mate teát ismerjük mer nézünk RTL Klubbot.... :D ZSófi kicsit legyél engedékenyebb, lehet a sok kütyüböl még valami késöbb jól jött volna.... :D :D

    VálaszTörlés
  2. Engem ebben a részben a kaja és ez az utcai muzsika fogott meg nagyon :-D
    Rebi

    VálaszTörlés
  3. Szia Zsófi, Petra vagyok a pszicho szakról. :) Buenos Aires mennyire biztonságos? Közlekedni milyen? Egy 2 éves gyerekkel pl szerinted lehet oda menni?

    VálaszTörlés
  4. Hello:) Buenos Aires kozbiztonsaga rendben van, kisgyerekkel is oke, egyedul a rablasokra kell odafigyelni, rendszeresen kizsebelik a turistakat (pl. tomegben a metron). Hallottunk mar utcai verekedesrol, illetve arrol is, hogy a rendorok bevittek ket fiatalt, es csak akkor engedtek el oket, amikor fizettek nekik 500 dollart, ok se tudjak miert. De ez leginkabb a fiatal backpackerekkel tortenik, egy csaladdal nem szorakoznak. Szoval nem veszelyes, csak figyelmesnek kell lenni! Ki megy oda?:)

    VálaszTörlés
  5. Köszi. :))) Mi gondolkozunk rajta, pár hónapra lenne lehetőségünk talán és az egyik opció Argentína. De asszem nekem ez túl vad még így is, inkább vmi "túlcivilizált" hely kéne. :)
    Ja és persze szuper a blog, irigykedem rendesen micsoda helyeken jártok!!

    VálaszTörlés
  6. Közel sem annyira vad Dél-Amerika, mint ahogy az tűnik Európából! Mielőtt elindultunk renegeteg félelemem volt ám nekem is, de ahhoz képest semmi!

    VálaszTörlés