2011. szeptember 11., vasárnap

Rio sweet Rio, a legegyedibb látnivalók a végére favela tour és nightlife

Jó volt ide visszajönni, ismerős utcák, ismerős kavalkád… ismét találtunk egy normális couch-ot, bár a Paratys rossz tapasztalat után kicsit tartottunk a dologtól. Másnap reggelit kaptunk – ingyen, ami egy backpackernek igen fontosJ, majd elvitt minket egy favela-túrára, délután pedig feltúráztunk a Pao de Acucar-ra, azaz a cukorsüveg hegyre. A favela, amit meglátogattunk, 3 dologról nevezetes: 1.az első olyan favela Rióban, amit a rendőrség biztonságossá tett, Santa Marta, mindez 2-3éve történt, 2. itt forgatta Michael Jackson egyik klippjét, 3. a RedBull őrült favella downhillt szervezett ide  

Egy kicsit a favelákról… készítettünk ugyan videót, de az erős szél miatt nem lehet hallani a aláfestő beszédet, így le is írom, amit a favelában tett séta során megtudtunk: Szóval a favelákat jelenleg a nagyvárosok szegénynegyedének tartják, ahova éjszaka tuti, de talán még nappal is veszélyes bemenni, fallal vannak elkerítve a város többi részétől. A házak úgy néznek ki, mint amik egy percen belül összedőlnek, félkészek, de van bennük áram, víz, sőt, a legtöbben nagy meglepetésünkre nagy lcd tv is full felszereléssel. Autóút ritkán vezet át rajtuk, csak gyalogosan megközelíthető, utcaneveket el lehet felejteni. Amikor a nagy építkezések elkezdődtek, akkor a munkások építettek maguknak kis házakat (kb. mint otthon a konténerlakások a munkások számára) abból az anyagból, ami maradt az építkezésekből. A téglákat élére állítva rakják, és egyéb kreatív, költséghatékony megoldást is láttunk. J Majd folytatják az építkezést, ha éppen lesz miből.

A hang kicsit szar,de a felvétel nem rossz!
Azért akármennyire is ez egy minta favela, full putri, de legalább már nem annyira veszélyes és a szép a panoráma! J


Favellalakók
És a klipp:


És a verseny, egy afféle jó kis redbullos videóval:

Vezetőnkkel, Pityuval!:)
Délután pedig a túra, út közben találkoztunk éhes majmokkal (remélem nem voltak veszettek), és még éppen elcsíptük a naplementét a hegy tetején.




Este jött a kemény rész, benéztünk Lapára, itt már csak kettesben, „idegenvezető” nélkül. Lapa Rió egy városrésze, ahol péntek és szombat esténként lezárnak 6-7 utcából álló részt, és indul a samba! Örült egy buli, minden második ház aljában szórakozóhely van, vagy bár, ki bent táncol, ki az utcán, egyszerre 6-7 zenét lehet hallani, választhattunk. Mindehhez hozzátartoznak a nagyfenekű, miniszoknyás „samba-királynők”, a betépett „crack”esek, a kézen fogva sétáló, időnként egymásnak eső homoszexuálisok, az utcát járó mogyoró és alkohol árusok, mi maradtunk a caipirinhánál. Szépen hangzik, de azért csak okosan! A legveszélyesebbek a gyerekek, megfogják a táskát és már futnak is vele. Így nem vittünk magunkkal semmit, csak a réges-régi fényképezőgépünket, és kevés pénzt. Nem néztünk senki szemébe, ha mégis, mosolyogtunk egy nagyot. Ismét minden rendben volt, de azért éjjel 1 körül, amikor már kezdek még jobban megőrülni az emberek, elindultunk haza. Próbáltunk minél többet forgatni, reméljük picit visszaadja a hangulatot nektek!

3-as kombót lehetett venni, megérte...
Lapalapa
Számba Számba! :)

Szamba mester! :)
Ez az igazi szamba


Kicsit zavaros, de nem lehetett máshogy kamerázni, azért valmire jó lesz talán... 


Viszlát Lapa!


3 megjegyzés:

  1. Nagyon kemény helyek!!! Durva az Isten Városa!! Milyen lehet mélyebben ahova esetleg még a helyi ember sem mer bemenni csak aki ott lakik vagy ottaniakkal üzletel, oda még a zsaruk se járnak be állítólag, szerintem turistaként kb. 1 percig van esélyed és jobb esetben csak kirabolnak bár szerintem ez a ritkább...

    VálaszTörlés
  2. :) Hát, javul a helyzet, sokat tesznek a favellák normalizáláért, de azért még a drogbárók az urak!4 szint van: 1. futár, aki szórja, 2.elosztó, aki a futárnak adja 3. katonák 4. báró, aki az egész favellát uralja :)
    Azért nem bántják a túristákat, mert akkor azonnal behatol a rendőrség, amit viszont a bárók kifejezetten nem szeretnek, azért le vannak tíltva a favellalakók a túristákról! Egy srác volt egy favellabulin és mesélte, hogy ott egy asztalon kirakva minden, ami csak van, amit gépfegyveres "katonák" őriznek! :) Kemény lehet, de ez már valóban veszélyes! Amúgy a krekk a legnagyobb úr!
    Még annyi, hogy Isten városa egy favella neve, ott forgatták a filmet! Mi mellette laktunk és amikor a buszos videót csináltuk, ahol nem voltam túl nyugott, az azért is volt, mert a rossz busz átvitt minket ezen a favellán keresztül és akármennyire is okés a helyzet ez azért nekem nem volt vicces! :)

    VálaszTörlés
  3. Majd jövőre visszamegyünk rendet tenni... :D :D

    VálaszTörlés