2012. március 25., vasárnap

Welcome to Thailand, welcome to Bangkok crazy!

Japán után leterített minket a táj időjárás a reptér épületéből kilépve, 30 fokos a meleg még este is, ami a brutális páratartalom miatt még melegebbnek tűnik és ezáltal szinte, hogy elviselhetetlen. Le is űltünk kicsit a reptér előtt akklimatizálódni... Éjszaka érkeztünk, aznap már sok mindent nem csináltunk, másnap indulhat a bangkoki városnézés.

Irány a Buddhizmus...

Reggel ismét a kegyetlen meleg, magas páratartalom, plusz még a nap is tűz, húha, nagy különbség az 5 fok és hóesés után. Meleg ide vagy oda, megyünk várost nézni, szerencsénk van, pont ezen a napon valamilyen vallási ünnep van, a legtöbb buddhista templomba ingyenes a belépés, sőt, mivel a benzin is ingyen van ma (!!!!), ezért a helyi közlekedési eszközök (tuk-tuk) is olcsóbban visznek el bárhova. Azért azt meg kell jegyeznünk, hogy kifejezetten felhívták a figyelmünket arra, hogy ne üljünk tuk-tukba ugyanis elvisznek mindenféle haverboltba, de biztosan nem a kért uticélhoz...
A gépek :)

Hi-Quality Tuk-Tuk :)
De hát a sarkon leszólított minket egy nő angolul, hogy mit csinálunk stb., azért még igen csak bennünk van a dél-amerikai szkeptikusság, ezért távolságtartóak voltunk, de végül rábeszélt minket a tuk-tukra, mondván nagyon olcsó lesz, és ma át sem vernek, ha a megfelelőt béreljük ki!


  Béreltünk is egyet magunknak, ami a vezetőjével együtt fél napig velünk volt, elvitt a fontosabb helyekre - nagy buddha, kis buddha, magasan lévő buddha, a helyi öltönygyáros (erről az öltönyösdiről annyit kell tudni előljáróban, hogy vannak a helyi tájok, akik minőséget szabnak rád és vannak a minőségtelen indiaiak) , meg is várt minket, és mindezt 20 bat-ért (140 forint) kettőnknek, na ezt már szeretjük. J Először azt hittük, ez valami felajánlás Buddhának, de végül megtudtuk, az ingyenes benzin miatt tudják ezt ennyiért adni, amit akkor kap, ha elvisz minket egy thai szabóhoz, ezzel erősítve a thai gazdaság hírnevét– de azért ez még így is hihetetlenül olcsó.

Túléltük! :)

Tuk-Tuk on board

Már az első helyen elénk tárult a tipikus bangkoki látvány, árusok, ételárusok, utcai kajáldák, a lakóházak szürke tetői közül előtűnő, napfényben csillogó aranyozott buddhista templomtornyok, narancssárga ruhás szerzetesek, közben pedig percenként változó illatok és szagok kavalkádja. Itt minden szippantás egy meglepetés. J Egyik pillanatban finom ételillat, a  következő percben szemétszaggal vegyülő rothadó kajaszag, majd megcsap valami virágillat, és ahogy elkezdenéd élvezni, gyorsan egy kis melegen párolgó csatornaszag – úgyhogy csak óvatosan a mély lélegzettel! J Estére a helyzet csak rosszabbá válik, elbűzül a város, reggel szedik csak össze a szemetet, de azért meglepően nagyon rendbevágják az esti szeméttelephez képest. Az első temlopmnál már belecsöppentünk valami szertartásba, éneklő szerzetesek, óriás aranyszínű buddha, buddha előtt cipő levesz, meghajlás, valami ajándék-felajánlás virág vagy füstölő, vagy egy felnyitott, ivásra kész üdítő.



Az első látképek...

Mergákkal jönnek a szerzetesek! :)

Janibá és a harangok
Janibá totál :)

És az első buddhistáink... mobil és óriásnikon! :)

Mindenfele ezek a szobrok!


Ima

Zsófi gyorsan vallást váltott, hogy elvegyülhessen! :)
Buddha valamilyen pozícióban

Nem egy ideges típusok!

Ki vannak szolgálva szépen...
 
A királyi palota volt az utolsó tuktukos állomásunk, az addigi templomok is eléggé fényűzőek voltak, de ez a palota minden képzeletünket felülmúlta, olyan volt, mintha Aladdin csodás mesevilágába csöppentünk volna beleJ Persze azért nézzünk kicsit körbe miket is láttunk előtte!
Ismét egy óriásváros...

Karcolókkal teli, brutális fejlődés van mögötte és előtte is!

Mindenfele a csillogó templomoktornyok!

Na de a másik arc, pusztulat! :)

Sajnos a buddhizmus is leszedi a népet! Szörnyű...

Pusztulat 2 :)

És karcolónegyed 2

Ilyen buddha, olyan buddha, követhetetlen...

Megkongattuk a vészharangot!


Lótusz vagy nemlótusz, talán liliom! :)

Ülő buddha

Aranyos buddha :)

Na de irány a királyi palota előtti kajálda! :)
A király már nem itt lakik, csak ünnepekkor jelenik meg, mint például évszakok váltásakor (tél, nyár és az esős évszak), ilyenkor az egyik kiemelt helyen elhelyezett Buddhát átöltöztetik az évszaknak megfelelő ruhába. Ez a smaragd buddha. Kicsi, és zöldJ A király amúgy nagyon szeret a népe közelében lenni, amikor a palotába érkezik, nemhogy fegyveres őrök nem kísérik, de még a palotát is megnyitják minden ember számára!!! Persze, nincs sok félnivalója, a vérében van, hogy szeresse a népét, és az ország érdekében cselekedjék – ez a különbség a született királyok és a politikusok közöttJ Minden pénzen a király van, nagyon nagy tisztelet övezi – törvény bünteti, ha pénzre lépsz! J Emellett kb. minden sarkon hatalmas kép van kiállítva a városokban, főutak mentén a királyról, vagy a király valamelyik közeli családtagjáról.
Dresscode :)

Persze őrségnek lennie kell...

....pedig az igazi őrök bennt vannak!

Van is mitől megvédeni a helyet! :)

Van mitől félni...

Na de lássuk most mit is védenek ezek a démonok!

A pompát!!! Minden király hozzá tett és tesz valamit a templomparkhoz!

Zsolnay

Hatalmas cicoma mindenfele, de nem giccses!

Csillogás

Zsófi aladinéknál...

Nem csodás?

A legkisebb részletek is ki vannak dolgozva, a falon csakis buddhák lehetnek!

Ankor másolata. Na azért hamarosan láthattok élő képeket róla Kambodzsából, persze azért aludjatok addig! ;)

Nagyon megkomponált kép! :)

Pillérek

Zsolnay mindenfele! :)

Csajos védelem a nehéz napokra!

Mindenhonnan fotózható, csak a túristák teszik nehézzé!

Mackótigris védelem

Valami csúnya teremtmény!

Zsófi saját magát áldja meg! :DDD

Az egyszerű tetőt nem ismerik!

Na de az összes fal is végig kifestve a töténelem maradványival!

Dávid 12év után újra ezen a ponton állhat...

És a királyi palota, nem volt csúnya!

Művészfotó
Miután a tuktukos magunkra hagyott minket, még elsétáltunk egy helyi hírességhez, amire Dávid még a 12 évvel ezelőtti thaiföldi útjáról emlékezett, a fekvő buddhához. Ha hatalmas buddhát akartok látni, akkor ez az! Óriási, az egész templomépületet betelíti, gyönyörű.


40méteres a kicsike!

Fej

Talp

Segg :D

Jajj, el ne feletkezzünk a nép szedéséről!!!

Persze ki más lopna, mint a nemszegény!

Zsófi megváltozott, megszerette a pocsojáknak hódol! :)


Persze a pompa nem hiányozhat sehonnan sem!

Lenyűgözőek ezek a templomkertek!

És persze buddhabudhhabubububudddhhhaaaaa

És ima...

...és szerzetesek!
 
A nap végére azért már rendesen kimerültünk, még nem álltunk át teljesen a helyi időszámításra, plusz a hőség, úgyhogy irány haza. Helyi motoros csónakkal mentünk, ami bkv-jelleggel közlekedik a folyón, 5 percenként járnak. A hajón utazott pár szerzetes is, olyan nyugalom ül az arcukon ezeknek az embereknek, hogy tuti tudnak valamit, amit mi még nem. Csak egy a baj, hogy a vallás nevében pénzt kérnek, de hagyjuk is ezt, nem akarunk belemenni... J
Végignéztünk 1000ilyen fejet, valóban tudhatják az élet igazságát és nem is kell félni tőle...
Ohh az a csodás Duna :)

És alsórakpart :DDD

Na és a királyság, Long Tail Boat

Az engine! :D Mesés!

Persze azért róluk szólunk még a későbbiekben!
Este pedig mi más lenne a vacsi, mint igazi táj kaja. J Mind a ketten nagyon szeretjük alapból is, otthon is sokat jártunk a két kedvenc táj éttermünkbe, úgyhogy ez itt nekünk maga a kulináris paradicsom. Nem csalódtunk, nagyon finom volt, és nagy örömmel nyugtáztuk, hogy az otthoni éttermeik nagyon hasonlóan készítik el kedvenc ételeinket. Egész nap ehetsz valami finomságot, kicsit bevállalósnak kell lenni, de egyáltalán nincs gond velük, persze azért nem mindent vállalunk be, vagy mégis...??? :D


A menü :)
Na de azért nézzünk körbe máshol is!
Tükörtojástál :)

BBQ :)
Na csingcsung azt adjad! :)

Kicsit megizzadtunk a kérésbe, de meg van! :)

Zsófi a kedvencével Tom Kha Kay - Kókuszos csirkeleves vagy mi! Elég jó lett a kép! :)

Alapanyagok az utcai konyhában!

Ez meg mi, húsvét? :)

Kajapiac

Na ez már rántottás! :)

Sushi, na ilyet itt nem vállalunk, erre már meg volt Tokyo! :P

Édességes! Szar volt...

Csirkés, na ez fincsi bbq!

Pad Thai, nemzeti étel, Dávid kedvence


Valami izé, izéket nem szeretünk tesztelni, abból baj lehet!

Csak, hogy mindenki jól lakjon egy kajapiacon, kecskeitató! :D

Készül az izé!

Polip fekve :)




Újabb izé, a leírás alapján nagyon finom! :)
Másnap reggel korán kelés, és indulás az igazi helyi úszópiacra, Bangkoktól másfél óra busszal. Azt mondták, ez az igazi helyi piac, ami Bangkokban van, az csak a túristáknak van. Na hát ez is csak a túristáknak volt, de mindegy, érdekes volt. Itt minden a túristáknak van, de azt kell mondanunk,hogy valahogy egy ekkora városban elvesznek, egyáltalán nem zavaró... Kisbusszal megközelítettük a helyet, kis motorcsónakokra szálltunk, hiszen az úszópiac ugyebár vízen vanJ Ezzel a csónakkal mentünk tovább egy olyan részen keresztül, ahol millió kis patakocska folyik, a házak magas faépítményeken állnak, csak kenukkal lehet közlekedni, itt van a piac is. Mentünk egy kört egy evezős kenuval a piacon, majd bejártuk a szárazföldön is megközelíthető részeket. Rengeteg tárgyat árulnak itt kifejezetten túristáknak, fűszerek, dísztárgyak, kalapok, ruhák, stbstb. És sajnos nem is olcsóbb, mint máshol, hiába piac! Alkudni viszont lehet, elég ha csak megkérdezed valaminek az árát, és megállsz csendben, már jön is a következő árajánlat egyel lejebbJ


Parkoló :)

Főút

Jó kis házacskák :)

Ahogy már említettük, a király mindenhol!

Na és a valódi úszópiac

Az utitársunkkal kiegyenlítettök a hajót :)

Evezős és fix árusok

Na meg persze itt is a mocskos politika, kampánybusz! :)

Látkép

Van itt minden csecsebecse

Na meg gyümölcs

Munkásasszony :)

Dugó

Na és felülről, hogy mi is ez valójában...

...egy újabb érdekes élmény!

Afféle képeslapos! Juhéjj, imádjuk az ilyen egyedi látványokat, ezért vagyunk úton...
A szárazföldi részen megebédeltünk, igazi helyiesen. Ezért megérte eljönni, ezt látni. A kenukban van a konyha, mindennek meg van a helye, így kis helyen is étteremet működtetnek. J És még csak rossz sem volt az íze!
Mesés kis étterem

Készül a levesünk! :)

A legfrisebb alapanyagokból!



Van választék

És Zsófi már szürcsöl is! :)
És a mosogató! :DDD
Találkoztunk egy kiselefánttal is, az elsővel... simogatni persze csak pénzért, Zsófi azért begyűjtött egy ingyensimitJ

Jajj de édi! :)

Segg :)

Megint jól megizzadtunk, de igazán jó volt!
 
Délután még egy kis séta, közben pedig megpillantottunk egy masszázs szalont, 1400 Ft egy talpmasszázs, wow, ezt nem hagyhatjuk ki. Be is feküdtünk, Zsófi nagyon élvezte, Dávid már kevésbé. Szegényt nagyon megkínozta a masszőr, ceruzaszerűséggel karcolta a talpát, mondván, ez kell az egészségének.

Zsófi a masszőrnél

Azért annyira ez senkinek sem kellemes! :)

A talp-reflexológia tanai szerint ugyanis a talpon leképződnek a szerveink, és ahol görcsök vagy valami probléma van a talpban, az az adott szerv bajára utalhat. Bár Dávid nem hisz benne, de ezt most amúgy is Zsófi írja, a nőnek csak rá kellett néznie Dávid lábára, és már mondta is, hogy na Dávid vagy sokat iszik, vagy sokat cigizik. Bár mostanában valóban nem cigizik sokat, de a régi nagy dohányos lét nyomai nem múlnak el egyik napról a másikra Dávidkám! Plusz ahogy nyomkodta a talpát, azt is hozzátette, hogy a gyomrával is vannak problémák – és tényleg! Aki ismeri az tudja, hogy a gyomra egy legenda, afféle konyhamalac... J Ebben nem értünk egyet, Dávid hülyeségnek tartja, Zsófi meg hisz benne, Dávid csak megijedt, ezért nem akarja elismerni, hogy lehet benne igazságJ haha, persze!


Na erre most inkább nem is írunk semmi csúnyát! :D

Még jó, hogy nem törte ki a lábam! Persze Zsófi, ez tök jó :)
Egy kis vita után levezetésül egy kis vásárolgatás a Khaosan Roadon, ami talán a leghíresebb bangkoki utca, hatalmas nyüzsgéssel, rengeteg backpackerssel és minden hamisítvánnyal, amit csak el tudtok képzelni, de tényleg...


Kao Shan, tényleg izgi...
A kedvencünk az iratkészítő, akinél egy nagy katalógusból válogathatunk a különböző nemzetiségű személyik, jogosítványok (persze volt magyar is) , búvárigazolványok, újságírói igazolványok, rendőrigazolványok (!!!)  vagy diplomák közül, persze rákérdeztünk... hoznod kell egy fényképet magadról, és 45 perc alatt kész is a kívánt dokumentum, elképesztő... J
Na, valakinek valamit 2000-ért? :)
Szerintünk valami ilyesmi utcában forgathatták a Másnaposok 2.-t, sőt valószínű itt! Ha már a hamisítványok szóba kerültek, a következőt kell róluk tudni! Egyrészt táj terméket tilos hamisítani, ezért börtön jár, viszont nem tájt ahogyan csak szeretnéd! J Ezen belül van 3 kategória, azaz a nagyon gagyi, levágós és fillérekbe kerülős, a közepes minőségű, már nem annyira levágós, de valószínű nem tartós, már drágábban, na és van a fullos, amikről szerintünk senki sem tudja megmondani, hogy az eredeti-e vagy sem, mind anyagában, mind kivitelezésében kiváló! Ezek is töredékébe kerülnek az eredetinek, de azért ezeknek már megkérik az árát, de valójában ennyit érnek, 1-2 ezer forintot és nem 40-50 ezret vagy egy jobb márkáért 2-3száz ezeret! Ezt látva megint csak egy, a világ felháborító dolgába ütköztünk, amit eddig is tudtunk, de most átéltük, mire fel kérnek el egy cipőért, pólóért stb. horribilis összegeket, miközben töredékébe kerül a legyártása????? Gusztustalan... Na de nézzünk egy kis válogatást! J

A nagy kedvenc: Tom Girl, Glicci, Pilot Sport, CaiK :DDD

Oakles VS Ray Ben

Adidas Dryfitt egy ezresért :)

Újabb kedvenc Ipod, Ipad Kamuuuu

Na ez már inkább csodálatra méltó, BBS :DDD

Persze bármilyen zenecucc

És persze a 2017-es teljes Rolex kollekció :)

Főnök

Dávid egyik kedvence, Ralf

Mindezek akár hatalmas áruhézakban!

Búcsú a márkáktól Gucci és Chanell
Este pedig vissza a kedvenc helyi utcai műanyagszékes „éttermünkbe”, plusz egy kis látogatás a helyi fesztiválra, a tőlünk nem messze lévő nagy álló buddhánál – ahol tegnap már voltunk. Árusok, mindenféle kaja és az elmaradhatatlan kéregetők. Sokat nem maradtunk itt, mi valahogy nem kerültünk fesztiválos hangulatba, sokkal inkább kezdtünk rosszúllenni a helyi szagoktól...
Pad Thai etalon!
Harmadik nap este már megy a buszunk délre a tengerpartok felé, de még van egy napunk sétálgatni. Elmentünk egy olyan részre, ahol nagy plázák vannak, plusz sok kis piac is, azt hallottuk, itt lehet igazán jó minőségű hamisítványokat találni (táska, óra, ruha, stb.), az összes nagy márka megtalálható itt. Hát parfümből ugyebár nem találtunk hiteles hamisítványt J

Másból sem (nagyon), úgyhogy otthon minden több százezret érő nagyon márkás cuccunkról tessék elhinni, hogy igaziak! J Utána, hogy teljesen kielégítsük a vásárlási kedvünket, keresztülsétáltunk a kínai negyeden, na itt aztán tényleg volt minden, ami Ázsia. Tömeg, szemét, hókuszpókusz betűk mindenfelé és borzasztó meleg. Egy egy túllégkondicionált kisboltba tértünk be lehülés gyanánt, amikor már az ájulás szélén támojogtunk a 40 fokban. Kemény nagy séta volt, nagy távolság is, meleg is, de végül csak elértünk a célunkhoz, a hajnal templomához, ezt még nem láttuk.
Na, ez már afféle rendes Chinatown! :)

Csingcsunglung

Valami finomság

Látkép


Kínai aranybusiness :)
A templom mellett magasodott egy nagy torony-szerűség is, ide felmászva egész korrekt kis kilátás nyílt a város ezen részére.

A kilátó

Nem egyszerű feljutni!

Hol van már a perui fittség? :)

De az ilyen látványokért mindig érdemes megszenvedni!

Azt azért érdemes tudni, hogy a város hihetetlenül nagyot fejlődött, és a koszos, tömött, árusokkal teli utcákon kívül vannak a modernebb részek plázákkal, felhőkarcolokkal, új épületekkel, úgyhogy aki esetleg már járt Bangkokban, csak mondjuk 10 évvel ezelőtt, most talán rá sem ismerne. Nem hiába, a turizmus elég jó biznisz!
Lassan de biztosan lemarad Európa! Bár ez is vita tárgyát képezheti: Modern VS. Hagyományok...
Szépen teljesítettünk a három nap alatt, miniális pihenéssel megnéztünk, amennyit lehetett, és este irány a tengerpart. Persze előtte vár ránk egy jó kis éjszakai buszozás, jaj de rég nem csináltunk már ilyet... egészen hiányzottJ Azért a dél-amerikai éjszakai buszokhoz semmi sem hasonltó, ez is messze elmarad a minőséget tekinte. Kényelmetlen, tele szunyoggal – mivel az okosok nyitva hagyták az ajtót, míg a busz várakozott az indulásra belül full kivilágítva, majd éjszaka még álltunk is egy órát, mert valami gond volt a járgánnyal. Hajnalban még egy gyors átszállás egy másik buszra, és végül letettek minket a helyi buszpályaudvaron...
Megbélyegezve! :)
Itt találkoztunk először a helyi minibuszos rendszerrel... Mivel sok helyre lehett itt menni, sok a kis falu, város, tengerparti övezet, sokfelé mennek az emberek, így a pályaudvarnak nevezett fedett utas-gyűjtő helyen mindeki kap egy színes matricát, rajta a célállomással, és e szerint szólítják valamikor. Úgy néztünk ki, mint valami csapatéptő tréning megjelölt csapatai. Nekünk fél órát kellett várnunk az Aonang-os jelvényünkkel, de tény ami tény, egészen az ajtóig vittek minketJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése